Werk dat er echt toe doet! Kies je voor een baan bij Regiecentrum Bescherming en Veiligheid, Veilig Thuis Friesland of Jeugd- en Gezinsbescherming? Dan kom je in een organisatie met een groot hart voor jeugd, volwassenen en ouderen. Er is een goede werksfeer met betrokken collega’s waar je op kunt bouwen en een informele cultuur.

Wil je graag aan de slag in de jeugdzorg, maar heb je ervaring in een ander werkveld?

Ook dan ben je bij Regiecentrum aan het juiste adres. Regiecentrum biedt zij-instromers de mogelijkheid om aan de slag te gaan binnen de jeugdzorg en helpt je met het behalen van je SKJ-registratie.
Zij-instromers aan het woord: Akke en Jannie over hun stap naar de jeugdzorg.

Profiel: Akke, 35 jaar, Jeugd- en gezinsbeschermer sinds oktober 2021.

Ervaring: 13 jaar verpleegkundige op de couveuse en kinderafdeling van het MCL.

Vanuit mijn werk als verpleegkundige had ik regelmatig contact met Veilig Thuis en Jeugd- en Gezinsbescherming. Waar de zorg vanuit het ziekenhuis stopt, gaat de jeugdzorg verder. Dit kreeg steeds meer mijn interesse, maar doordat ik geen SKJ-registratie had, leek dit een enorme stap.

“De zorgen van het ziekenhuis gaan tot de deur en niet verder, ik was op zoek naar meer.”

Toch kwam ik erachter dat er juist heel veel mogelijkheden zijn met mijn achtergrond. Als verpleegkundige heb ik een BIG registratie. Hierdoor mag ik al veel werkzaamheden binnen de jeugdzorg zelfstandig oppakken. Wel moet ik ingewerkt en geschoold worden in het werk van de jeugd- en gezinsbeschermer.

Ik word nu ingezet als jeugd- en gezinsbeschermer (in opleiding) om werkervaring op te doen. Tijdens dit eerste jaar volg ik functiegerichte scholing. Na een jaar ga ik starten met een EVC (eerder verworven competenties). Tijdens dit traject laat ik zien dat ik aan alle competenties voldoe die gevraagd worden van een jeugdzorgprofessional. Als ik deze behaal, dan kan ik mijn ervaringscertificaat registeren bij het SKJ. Want dat is nodig om het werk te mogen blijven uitvoeren.

Bij Regiecentrum kwam ik in een betrokken en toegankelijke organisatie terecht met korte lijntjes. Ik krijg alle hulp en ondersteuning van mijn collega’s bij mijn opleidingstraject. Het is leuk en goed om alle trainingen met mijn collega zij-instromers te doorlopen. Allemaal hebben we een verschillende achtergrond, dat is helpend. Inmiddels bouw ik mijn eigen caseload op.

Mijn ervaring als verpleegkundige komt mij dagelijks van pas. Door mijn klinische blik, kijk ik met meer bagage naar de zaken. Ik weet goed hoe de ontwikkeling van een kind gaat bijvoorbeeld. Gesprekken met ouders van diverse achtergrond ben ik gewend te voeren. Dat geeft mij nu zekerheid in mijn werk. Doordat ik ervaring heb in het omgaan met hectiek weet ik snel te schakelen in veranderende situaties.
Ik ben blij dat ik het zij-instroomtraject heb onderzocht en de stap heb genomen. Het was minder spannend dan ik had verwacht.

Profiel: Jannie, 62 jaar, Medewerker Veilig Thuis sinds 2009.

Ervaring: Ruim 30 jaar politie-ervaring waarvan 15 jaar als Jeugd-zedenrechercheur

Al jaren was ik werkzaam bij de politie in diverse functies. Van de uniformdienst naar de recherche en de laatste jaren bij Jeugd en Zeden. Ik kwam erachter dat ik meer wilde dan alleen het strafrechtproces. Ik wilde meer weten en doen in het vervolgtraject om kindermishandeling en huiselijk geweld te stoppen. Met het toenmalige AMK (voorganger Veilig Thuis) hadden we als politie veel contact. De politie is al jaren de grootste melder van huiselijk geweld en kindermishandelingszaken.

“Kan ik zonder SKJ-registratie wel bij Veilig Thuis aan de slag?”

Bij navraag bleek dat mijn basis voldoende was om aan de slag te gaan bij Veilig Thuis. Ik heb gesolliciteerd en ik ben aangenomen. Toen ben ik gelijk gestart met het Opleidingstraject voor toentertijd AMK-onderzoeker. Mijn SKJ kreeg ik op basis van mijn vooropleidingen en dit opleidingstraject. Voor de verlenging van de registratie heb ik later een EVC traject doorlopen. Dit heeft ongeveer 3 maanden geduurd. Ik moest aan de hand van praktijkvoorbeelden de theoretische kaders toetsen.

De ondersteuning vanuit Veilig Thuis en mijn collega’s ervaar ik als heel prettig. De sfeer is goed en de betrokkenheid naar elkaar is sterk. Daar voel je je als medewerker goed bij. Wanneer je bijvoorbeeld een moeilijke zaak even van je af wilt praten, staan naaste collega’s en managers voor je klaar.