Marieke Timmer over haar werkswitch

Na jarenlang huismoeder te zijn geweest en functies als pedagogisch medewerker op een peuterspeelzaal en begeleider in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, werkt Marieke nu in de jeugdzorg.

Op de behandelgroepen van de MOC-locaties van Yorneo werkt ze nu ruim een jaar als Pedagogisch hulpverlener (flex-medewerker). Waarom heeft ze deze ‘switch’ gemaakt en wat vindt ze leuk aan het werken in de jeugdzorg?

Marieke: “Door de samenwerking met de peuterspeelzaal en Yorneo (Vroeg Erbij), kreeg ik destijds als medewerker daar al een kleine inkijk in de jeugdzorg. Vanuit Yorneo, kwam er een keer in de zes maanden iemand op de groep om te observeren en te sparren, over vragen die wij hadden met betrekking tot peuters. Over peuters waar wij zorgen over hadden op ontwikkelingsgebied, over de thuissituatie of op andere vlakken. Dit vond ik altijd erg mooie en waardevolle momenten, om net even die andere kijk op situaties te krijgen”.

“Ik vond het ook altijd een uitdaging om juist de kinderen die ergens in vastliepen te helpen. Bijvoorbeeld bij taal/spraakproblemen, kinderen die het lastig vonden om in de groep mee te komen, kinderen die erg in zichzelf gekeerd waren. Ik was altijd al geïnteresseerd in waar het gedrag weg zou komen en hoe wij als medewerkers hierin helpend konden zijn voor het kind.”

Nieuwe uitdaging

Ondanks dat Marieke de peuteropvang en gehandicaptenzorg erg leuk vond, zocht ze toch een andere uitdaging en jeugdzorg bleef in haar achterhoofd ronddwalen.

En toen kwam er een vacature langs voor Pedagogisch Hulpverlener op een van de MOC locaties van Yorneo! “Lang hoefde ik niet na te denken om te solliciteren. De vacature werd helaas door iemand anders ingevuld, maar ik kreeg wel het aanbod om in de flex-pool te komen werken. Dit heb ik dan ook gedaan, een mooie manier om binnen te komen in de jeugdzorg en ervaring op te doen.”

Je ziet een kind echt groeien!

Marieke is erg enthousiast over het werken in de jeugdzorg: “Wat ik leuk vind is om net even dat extra’s te geven aan kinderen. Sommige kinderen hebben al zoveel meegemaakt in hun korte leven. Om dan te helpen en ondersteunen bij de hulpvragen van kinderen en ook hun ouders. De kinderen die bij ons op de behandelgroep komen, hebben allemaal hun eigen hulpvraag. Om samen met het multidisciplinair team te kijken hoe we kunnen helpen, vind ik erg mooi en uitdagend. En het is mooi om alle, al zijn het soms kleine, succeservaringen bij kinderen te zien! Je ziet een kind dan echt groeien.”

Marieke geeft aan binnen Yorneo leuke collega’s te hebben: “Men kijkt naar elkaar om en we leren van elkaar! Dit is erg waardevol. Ook het brede hulpaanbod dat binnen Yorneo wordt geboden vind ik erg mooi.

Heb jij de drive om in de jeugdzorg te werken, maar twijfel je of de jeugdzorg iets voor je is, dan zou ik zeker eens contact opnemen met mensen die werken in de jeugdzorg. En te praten over de diverse werkzaamheden binnen de jeugdzorg. Het is erg mooi en waardevol werk.”