Tsjitske Potma is sinds kort werkzaam bij Behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen, onderdeel van Jeugdhulp Friesland. Ze is enorm gedreven om het verschil te kunnen maken in het leven van de jongeren en bij te dragen aan hun gezondheid, levensgeluk en positieve levensinstelling. Deze gedrevenheid en passie ziet zij ook bij haar collega’s, die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jongeren weer grip krijgen op hun leven en terug kunnen keren naar hun eigen omgeving.

Na vele jaren werkzaam te zijn geweest in het HR vak en de uitzendbranche gaf haar dat geen voldoening meer en heeft ze haar baan opgezegd. Tsjitske geeft aan: “Ik wilde met jeugd werken. Dat heeft me altijd al geïnteresseerd en na veel overleg met mijn man heb ik de mogelijkheid kunnen pakken om het ook écht te doen. Na alles wat ik zelf heb meegemaakt en wat ik om mij heen zie gebeuren met jeugd, gezinnen en kwetsbare mensen, wilde ik veel meer een maatschappelijke betekenis geven aan mijn werkende leven. Ik vind oprecht dat iedereen een kans verdiend in zijn/haar leven, uit welk gezin je ook komt. Want niet iedereen heeft het geluk om in een gezond en liefdevol gezin op te groeien. Ik weet dat niet iedereen geholpen of “gered” kan worden, maar als ik ook maar een klein stukje aan de gezondheid, levensgeluk en positieve levensinstelling van een jongere bij kan dragen, dan ziet de wereld er straks wel een stuk leuker uit en krijg ik de voldoening waar ik misschien wel al jaren naar op zoek was”.

Tsjitske is gestart met een passende opleiding en op zoek gegaan naar werk. Steeds kreeg ze te horen dat zij niet de juiste – of voldoende ervaring had om in de jeugdzorg aan het werk te gaan. Volhardend als zij is vond ze ergens een werkervaringsplaats maar miste hier diepgang in haar werkzaamheden.

Behandelcentrum Woodbrookers

Via LinkedIn en ‘Noord voor Jeugd’ kwam zij in contact met Jeugdhulp Friesland. Van Jeugdhulp Friesland kreeg zij de kans stage te lopen bij Behandelcentrum Woodbrookers. Hier worden jongeren van 12 tot 18 jaar met gedrags- en psychiatrische problemen behandeld. Ze kunnen in een veilige omgeving aan hun ontwikkeling werken. Het doel is dat de jongere zo snel mogelijk terug gaat naar de eigen omgeving. Jaar-lijks krijgen ruim 100 jongeren hulp van Behandelcentrum Woodbrookers. Behandelcentrum Wood-brookers biedt vrijwillige en gedwongen behandeling. Bij vrijwillige behandeling kiezen jongere en ouders er zélf voor. Verwijzers (zoals huisarts of psychiater) kunnen een jongere aanmelden voor de hulp. Soms beslist een rechter dat een jongere hulp nodig heeft, dan volgt gedwongen behandeling. Jongeren van 12 tot 16 jaar met psychiatrische problemen kunnen ook voor langere tijd binnen het centrum wonen. Ze krijgen intensieve begeleiding in een aangepast leefklimaat. Het doel is dat een jongere weer grip krijgt op het eigen leven.

Als een vis in het water

Tsjitske is enorm blij met deze kans: “Ik ben in juni gestart, nu is het september en heb ik een contract aangeboden gekregen. Eerst een flex contract maar mijn doel is natuurlijk om vaste uren op een vaste groep te krijgen. Het team waarin ik werk is geweldig. Ik ben denk ik één van de oudste begeleiders. Ik voel me gewaardeerd, goed opgevangen, er is ruimte voor mijn ontwikkeling, voor al mijn vragen en ik voel me echt als een vis in het water als ik bij Woodbrookers rondloop. De doelgroep is zeker pittig en ik ben ergens wel blij dat ik deze stap nu pas heb gezet, nu ik zelf iets ouder ben en iets meer levenservaring heb. Ik denk echt dat dit helpt om mezelf op deze locatie nog verder te kunnen ontwikkelen”. Tsjitske vervolgt: “Wat mij verder opvalt bij mijn collega’s is dat zij echt passie hebben voor hun werk en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jongeren weer terug kunnen keren naar de eigen omgeving. Er zijn veel mensen betrokken bij de behandeling van de jongeren, de samenwerking is hecht. Het is niet altijd makkelijk, soms heb je met zoveel verschillende partijen te maken, de neuzen dezelfde kant uit te krijgen is dan wel een uitdaging. Ik zal echt nog wel situaties mee gaan maken die pittig en heftig zijn, maar daar ben ik klaar voor en ik weet dat ik dan ook goed opgevangen word door mijn collega’s en de organisatie. Ik heb echt onwijs veel respect voor de mensen die op deze locatie werken”.